In huis of beter ‘in je kot blijven’ .

 

De voorschotten van de Ibizareis werden zonder rente teruggestort.
Het is niet om budgettaire redenen, of omdat de gezinssituatie het niet toelaat om op reis te gaan, of gewoon omdat de reismicrobe niet in ons bloed zit... Wel omdat we de coronamicrobe niet in ons bloed willen. Wat de insteek ook is, een vakantie in eigen huis, tuin en regio kan best een toppertje worden. 

Wie gewoon thuis aan de ‘côte corniche’ vertoeft tijdens eindejaar, komt zeker aan zijn trekken. Vakantie vieren en de batterijen weer opladen, hoeft niet per se synoniem te zijn van (verre) reizen.

Denk om te beginnen aan de voordelen: je verliest geen tijd door naar je bestemming te rijden/vliegen en terug te keren, je spendeert geen geld aan overnachting (hotel, vakantiehuis, camping of een andere accommodatie) en je betaalt je niet blauw aan transport. Je bent niet uitgeput of gestresseerd door een vermoeiende vlucht, drukke wachtrijen, een lange autorit of files en je moet geen valiezen pakken en uitpakken. Er zijn geen ‘storende elementen’ zoals lawaaierige hotelgasten of middelmatig logeercomfort dat niet beantwoordt aan je verwachtingen (en de prijs die je ervoor betaald hebt). Alleen het weer kan tegenvallen in België.

Mentale voorbereiding

Om volop te kunnen genieten van je thuisvakantie is het belangrijk dat je de dagelijkse routineklussen ‘on hold’ zet vanaf dag één. Begin dus niet met de grote schoonmaak of met achterstallig werk in te halen. Laat de was liggen, laat Happy Meal of Deliveroo je eten aan huis brengen en relax.
Bekijk het als volgt: ben je in het buitenland of buitenshuis op vakantie, dan blijft alle werk in huis en tuin ook onaangeroerd liggen tot je weer thuis komt. 

Leg een grote doek over je computer en verwittig je mailvrienden dat je er een tijdje tussenuit zijt. Zet dus meteen je modus op ‘off’ en duw alle dagdagelijkse bekommernissen in de (vergeet)hoek.

Goede planning

Tenzij luieren de enige activiteit is die je op het programma wilt zetten (en dat mag natuurlijk), doe je er goed aan om je vakantieperiode vooraf voldoende te plannen. Bereid je thuisvakantie voor zoals je een reis zou voorbereiden. Koop een reisgids over je eigen regio, spring eens binnen bij de toeristische dienst, of 'google' op interessante toeristen- en culturele sites om te checken wat er allemaal te zien en te beleven valt.

Zorg er ook voor dat je huis en tuin op orde liggen. Als je in een huurhuis of een hotelkamer aankomt, wil je toch ook niet dat alles overhoop ligt. Op die manier creëer je de juiste setting en sfeer voor een vakantiestemming. 

Haal alles in huis wat je nodig hebt. Lees je een stapel boeken of magazines op vakantie, koop of ontleen ze dan ook. Denk eraan om de koelkast en diepvries goed te vullen als jij (of je partner) graag kookt en haal een paar ‘lekkernijen’ in huis die je associeert met vakantie: ijsjes of de ingrediënten voor een heerlijke gin-tonic. Of misschien heb je deze periode net uitgekozen om gezond(er) te leven? Vul dan je fruitschaal met allerlei lekkere vruchten, maak zelf fruitsla of fruitfrisco’s.

Om je thuisvakantie alle kans op succes te geven, kan je dezelfde dingen doen als tijdens een geslaagde vakantie in andere oorden. Met andere woorden: Ga je op reis elke dag uit eten, doe dat dan ook nu. Is luieren of lezen je enige activiteit, idem dito. Het is vakantie, vergeet dat niet, en daarbij horen woorden als ontspannen, plezier beleven en genieten. Maar je kunt tijdens deze gedwongen thuisverlof ook eens uit je comfortzone treden en genieten van 'onontgonnen terrein'. 

We geven je graag enkele suggesties:

- Ga voor cultuur


Er valt genoeg te beleven bij ons. Speel toerist in eigen land: doe een stadswandeling, ga op exploratie in je eigen streek of stad, bezoek de interessante gebouwen of locaties, verdiep je in de geschiedenis … wat je ook doet aan culturele activiteit op vakantie buitenshuis, doe copy paste voor je eigen plek. Je zult ervan versteld staan welke pareltjes er achter al die kunsthistorische en architecturale gevels verborgen zitten.

-Geniet van de pracht van de natuur


Een wandeling op Wijngaard-, Beninks- of Middelberg, een fietsrit langs Demer- of Dijleboorden of een tour met de scooter of deux-chevaux in eigen streek zijn de beste manier om ze te ontdekken.

- Lekker luieren mag


Maak je huis of tuin gezellig en geniet van een mooi boek met een lekker drankje binnen handbereik. Of haal wat slaap in en dommel in bij je favoriete zachte muziek. Haal je pick-up van zolder en luister naar de elpee’s van je tienertjd.

- Maak een project af dat al zo lang op je programma staat maar bij gebrek aan tijd telkens weer op de lange baan werd geschoven: een fotoboek maken, een kamer herinrichten, een artikeltje schrijven voor de website van Aksent.

 

Een aksenter!