Verslag busreis

REISVERSLAG VIER DAGEN IN DE ELZAS

Dit was een gemengde reis, d.w.z. dat er ook nog mensen van een andere vereniging meegaan,

nl. de vrienden van de stad Leuven..

We worden op verschillende punten opgehaald om dan eindelijk, richting Namen en Luxemburg te nemen.

Behalve Ludo, onze chauffeur, hebben wij ook nog Fons, onze gids.

Deze laatste geeft dan commentaar en zo vernemen wij dat de weg die we volgen,

ook nog genoemd werd “la route des coupons”. Maar dat schijnt iedereen te weten.

We steken de grens over en dit wordt ons gemeld door het piepen van verschillende gsm’s.

De zon breekt door de wolken en de laatste flarden mist worden weggevaagd. Het wordt ook nog redelijk warm.

Stop in Metz waar we o.a. de kathedraal bezoeken. We krijgen ook ons eerste middagmaal.

We eten lekker en veel en dit zal zo ook zijn de volgende dagen. Spijtig dat het personeel niet handig is.

Ze laten verschillende koffietassen vallen. Gelukkig zijn ze leeg, ze hingen vast aan de ondertas.

In Gerardmer maken we een boottocht. Commentaar door de kapitein in de taal van de streek (Frans),

met perfecte simultaanvertaling door onze gids.

Het is een lange en vermoeiende eerste dag en de meesten slapen in de bus

(behalve de chauffeur, gelukkig). Eindelijk komen we aan in La Bresse waar ons hotel gelegen is.

Het is onder een stralende zon, dat we de volgende dag beginnen aan de “Route des Crêtes”

een van de mooiste wegen van Frankrijk.

Deze baan werd aangelegd door het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De bus neemt de ene bocht na de andere en klimt steeds hoger.

Daarna dalen we af naar Riquewihr, fantastisch gelegen tussen de wijngaarden.

Het dorp heeft prachtige pleintjes en straten met vakwerkhuizen en wordt voor een groot deel

omringd door verdedigingsmuren, eigenlijk stadsmuren, want Riquewihr is officieel een stad.

Ze kreeg stadsrechten in 1320 .

Het is nu heel warm en het wemelt van de toeristen, wij inbegrepen.

Hier gaan wij voor de eerste keer kunnen genieten van een plaatselijke specialiteit, namelijk zuurkool.

In de namiddag bezoeken wij een onderneming waar zuurkool gemaakt wordt.

We rijden door uitgestrekte velden waar enkel witte kool gekweekt wordt.

Van de velden naar de fabriek: hier geeft een dame uitleg hoe een witte kool een zuurkool wordt,

(nog altijd in het Frans maar met een degelijke vertaling door onze gids Fons).

Ook nog proeven van de verschillende soorten zuurkool die geproduceerd worden.

Dan naar ons hotel via de col de la Schlucht.

Deze col zal de dag erna nog eens opgereden worden. Vanaf ons hotel tot de top is het 17 km. klimmen.

Op het hoogste punt wordt er gestopt om iedereen te laten genieten van het panorama.

Genoeg genoten. We worden in een kaasboerderij verwacht, waar Munsterkaas geproduceerd wordt.

De naam is afgeleid van een stadje met dezelfde naam.

Er wordt uitleg gegeven van koe tot melk en van melk tot kaas. En de kaas wordt geproefd met een glaasje wijn.

Ons volgend doel is Colmar, een van de aantrekkelijkste steden van de Elzas.

Na een uitgebreid middagmaal, trekken we de oude stad in, verder naar “La Petite Venise”.

Voor de eerste keer krijgen we enkele druppels regen.

Tijd om kennis te maken met een wijnboer en te proeven van maar liefst 5 verschillende wijnen.

Het mag dan wel serieus beginnen regenen, daar trekken wij ons nu niets meer van aan.

Er kan ook nog wijn gekocht worden en de bestellingen worden de dag daarop geleverd,

tijdens ons bezoek aan Kaysersberg.

En reeds is het onze laatste dag. Na een kort bezoek aan Kaysersberg,

nog een laatste rit door het Parque Nationale des Vosges om Straatsburg te bereiken.

Na het middagmaal, wandelen we naar het centrum en meer bepaald de kathedraal en

het Maison Kammerzell, het mooiste woonhuis van de stad.

Veel tijd blijft er niet meer over. Allen de bus op en we beginnen aan de terugreis.

Einde goed alles goed ,en het moet gezegd, alles was goed!

Fons Van den Broucke