Petanque

 

PETANQUE 2020

 

Op woensdag 1 april ll. hadden wij graag de ballen weer laten rollen op het petanqueveld, maar wegens de coronapandemie, is dit niet kunnen doorgaan.

Vanaf 15 juli hopen wij weer te mogen en dus te kunnen samenkomen, maar de omstandigheden zullen een beetje anders zijn dan vorig jaar: 

Wij zullen allen gemaskerd zijn en onze vriendelijke en minzame gastheer, Fred, zal er niet zijn. De maskers zijn een gevolg van de coronapandemie ; wij zullen zoveel mogelijk buiten spelen en vergaderen (maar dat deden wij vroeger al), wij zullen anderhalve meter afstand houden van elkaar (dat deden wij vroeger niet altijd) en wij zullen niet meer gelijk grote heren en dames bediend worden, maar zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Als wij de leuze van de musketiers indachtig zijn “Eén voor allen, allen voor één” moet dat lukken.

Niet alleen de deelnemers van vorig jaar, maar ook andere leden van Aksent zullen van harte welkom zijn op de petanqueterreinen van ’t Spikske, Spikstraat 18 (zijstraat van de Stwg op Nieuwrode, ongeveer 150 m voorbij de gemeenteschool) te Wezemaal.

Petanque is ontspannend, boeiend en plezant. Het laat je gedurende anderhalf uur al je zorgen vergeten, want om juist te kunnen werpen, moet je U op dat kleine balletje concentreren; want anders is het “te kort” of “te ver” of “ter neffens” of “buiten”. Geniet van een gezonde ontspanning in de open lucht en bedenk dat je bij het petanque meer meters bestrijkt dan je zou verwachten. Het zal een plezier zijn elkaar weer te zien na een lange ambetante periode in ons kot. Vooral vrouwen worden verwacht, want hun deelnemers aantal begint te slinken; nochtans bewijzen deze die regelmatig meedoen, dat zij voor de mannen niet moeten onderdoen.

Iedere speler brengt liefst eigen ballen mee, maar voor nieuwkomers zijn enkele reserveballen ter plaatse beschikbaar. Elke namiddagsessie verloopt als volgt:

We komen liefst 10 minuten voor 14 uur aan, want eerst worden de ploegen van 2 of 3 spelers (in functie van het aantal aanwezigen) door loting gevormd en de loting kan niet beginnen voor iedereen er is. 

Om 14 uur wordt met de eerste ronde gestart. Om 15 uur 10 is er een babbel- en drinkpauze van 20 minuten. Tijdens deze pauze worden ook nieuwe ploegen geloot en om 15 uur 30 begint een tweede spelbeurt. Rond 16 uur 30 wordt gestopt met spelen.

Dan begint onze “après-petanque-party”; sommigen doen het alleen al hierom! Alle deelnemers betalen € 5 voor de 2 onmiddellijke consumpties en op het einde van het seizoen, in november, krijgen zij het saldo terug, pro rata aantal spelbeurten, bij de jaarlijkse feestmaaltijd (als die dit jaar mag of kan plaats vinden), desgevallend na afhouding van een kleine onkostenvergoeding.

Wie bijkomende inlichtingen wil, kan die krijgen op 016/58.20.00, liefst na 18 uur.

Veel speelgenot en welkom aan alle nieuwe spelers!

Jacques Ramaekers.