Ter informatie

De mug

Niemand houdt van muggen! Zij prikken, zuigen bloed, houden ons ’s nachts wakker en bezorgen ons daarna meestal vervelende jeuk.

Het zijn wel alleen de vrouwtjes muggen die ons prikken en bloed zuigen. Zij doen dit omdat bloed een goede eiwitbron is om hun eitjes te laten ontwikkelen. Die worden bijna altijd in stilstaand water afgezet, waar dan de larven ontwikkelen tot de volwassen mug terug uit het wateroppervlak klimt. Je vindt deze zwemmende muggenlarven soms in emmers water die wekenlang zijn blijven staan in de tuin. De larven hangen dan vaak aan het wateroppervlak waar ze zuurstof opnemen en bij verstoring zoeken ze snel de veiligheid door naar beneden te zwemmen.

Muggen overwinteren op zolders, in tuinhuisjes of in kelders en kruipkelders, waar ze beschutting vinden tegen de winterkou. Zo kan het gebeuren dat in huis muggen verschijnen midden in de winter doordat ze mee uit de kelder naar boven komen.

Een paar maanden geleden dook in Kampenhout nog een zeer vervelende muggensoort op namelijk malariamuggen die waarschijnlijk op Zaventem met een vlucht uit tropische gebieden waren meegekomen. Zij hebben helaas twee mensen aangestoken en zo besmet met de ernstige malariaparasiet. Als muggen prikken, spuiten ze eerst speeksel in de wonde om daarna bloed op te zuigen. Zo vermijden ze bloedstolling in hun zuigbuis, anders zouden ze van honger sterven door een verstopte zuigbuis. Maar zo kunnen ze wel ziekten en parasieten van de ene mens op de andere overbrengen.

Deze muggensoort kan hier gelukkig (nog) niet overleven, zij hebben hogere temperaturen nodig om zich hier te vestigen. Toch moeten we waakzaam blijven voor immigrerende muggensoorten, want ook de “tijger mug” is al enkele keren opgedoken in Nederland en België. Deze mug brengt dengue, een virusziekte (knokkelkoorts) over van mens op mens. Gelukkig brengen de inlandse muggensoorten voorlopig nog geen ziekten over!

Maar toch, bij muggen in huis … niet twijfelen de jacht is open!

Danny De Clerck