Aankondigingen

Universiteit Derde Leeftijd Leuven

 

Gezocht: vrijwilligers voor hulp bij studie naar het verminderen van spiermassa en spierkrach t bij ouder worden

 

In het kader van een studie voor een doctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven voeren wij de ENHANce studie uit (S60763). Ons onderzoek gaat over het verminderen van de spiermassa en spierkracht bij het ouder worden. Hierdoor kunnen sommige personen moeilijkheden gaan ondervinden met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Personen die dit ondervinden kunnen mogelijk voordeel halen uit verschillende soorten interventies.

Graag willen we onderzoeken wat het effect is van een bewegingsinterventie en/of voedingssupplementen bij ouderen personen. Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar personen die 65 jaar of ouder zijn en moeite hebben met recht te staan of om op de trap te lopen.

Wat is het doel van deze studie?
Bij het ouder worden verminderen de spiermassa en spierkracht waardoor personen moeilijkheden kunnen gaan ondervinden met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals  bijvoorbeeld het opheffen van boodschappen. Personen die dit ondervinden kunnen mogelijks voordeel halen uit verschillende soorten interventies.
Voorafgaand onderzoek toonde aan dat bewegingsoefeningen en voedingssupplementen zoals eiwitten, omega-3 of vitamine D kunnen leiden tot positieve effecten. Met deze studie willen we nagaan wat het effect is van deze interventies als ze gecombineerd worden met elkaar in vergelijking met een enkele interventie of geen interventie.

Wie komt in aanmerking?
· U bent 65 jaar of ouder
· U heeft moeite om uit een stoel recht te staan of de trap op te gaan, of valt soms

Hoe verloopt deze studie?
Deze studie duurt 6 maanden, waarbij u van dichtbij opgevolgd wordt. Alle informatie wordt overlopen voordat u beslist mee te doen met de studie.

Hoe kunt u deelnemen?
Als u meer wilt weten over deze studie of eventueel wenst deel te nemen, neem dan contact op via:

telefoon: 016/34 01 35 of 016/34 32 01e-mail: enhance@kuleuven.bebrief: Lenore Dedeyne – Jolan Dupont
Dienst Geriatrie en Gerontologie
Herestraat 49 bus 7003
3000 Leuven